Ikke mange håndværkere kan prale med at benytte ubehandlede råstoffer i deres arbejde, men tækkemanden er en undtagelse, tækkerør er et rent naturprodukt og som sådan kan man heller ikke forvente at de alle sammen er ens. Når ukyndige ser et læs tækkerør vil de nok hævde at de alle sammen ser ens ud, og de fleste klør sig også lidt i nakken når vi starter med at sortere læsset, som fagmand ved vi nemlig at der er et utal af forskelle, lad mig her nævne nogle af de kategorier som vi deler rørene op i. Der er lange rør, korte rør, fine rør, grove rør, lige rør, skæve rør, top skæve rør. Derudover ser vi også på om der er rør med meget blomst om alle blade er faldet af samt kontrollere spændstigheden. Det er tækkemandens opgave at vælge netop de rør som passer til den opgave som han skal i gang med. Se mere om udvælgelse af tagrør under tækkearbejdet.

 

Produktion af tagrør.

 

Det er ikke mange år siden at tækkemanden fik de fleste af sine tagrør fra forskellige små lodsejere som herved tjente sig en lille skilling ved at lave rør om vinteren , og i mange tilfælde havde tækkemande sit eget rørskær hvor han så gik og høstede og rensede rør i vinterperioden , men i takt med stråtages stadig større popularitet er de fleste tækkemænd begyndt at tække hele året , samtidig er de små lodsejere gået bort og nye ejere har andet at bruge deres fritid til end at lave tagrør.

I dag er rørhøsten så overtaget af egentlige rør-produkcenter , nogle er tækkemand og har det som sideløbende erhverv andre er startet uden den helt store erfaring

Når man begynder at høste på områder som ikke tidligere har været afhøstet, må man påregne at første års høst mest består af gamle knækkede rør, dvs. at man ikke har noget udbytte af sine anstrengelser. De følgende år vil udbyttet så blive bedre og bedre, tækkerør er faktisk en græsart, og som græsplænen derhjemme bliver området tættere bevokset jo oftere der bliver klippet. Rørhøsten foregår i perioden fra november til marts.

 

Import af tagrør.

I takt med stråtages øgede popularitet er behovet for materialer også steget, mange af de områder hvor der vokser tagrør er udlagt til naturreservater hvilket så har betydet at mange rør importeres. I dag kommer tækkerør bla. Fra Polen, Ungarn, Tyrkiet, Estland, Littaun m.m.

De senere par er år er jeg selv begyndt at importerer  tækkerør. Det giver mulighed for at vælge de rigtige rør til den pågældende opgave. Dermed sikrer vi et godt og solidt stråtag .